
Veiligezorg
Een verwarde patiënt dreigt te slaan. Of een familielid scheldt u uit. Medewerkers in ziekenhuizen krijgen regelmatig te maken met agressie en geweld. Veel organisaties hebben daarom een preventiebeleid ontwikkeld en medewerkers getraind in het omgaan met agressie. De aanpak Veiligezorg van de StAZ en de Kamer UMC van SoFoKleS, het arbeidsmarktfonds voor de academische ziekenhuizen, biedt maatwerkondersteuning voor ziekenhuizen bij het ontwikkelen van preventiebeleid.
Agressie is geen specifiek probleem voor onze branche, het is een maatschappelijk probleem. Er zijn wel specifieke maatregelen om geweld en agressie in de ziekenhuizen te voorkomen, of om de gevolgen ervan te beperken. Een gedegen aanpak van agressie binnen uw organisatie vraagt om een goede voorbereiding. Breng bijvoorbeeld in kaart met wat voor soorten agressie mensen in uw organisatie vooral te maken heeft, op welke afdelingen, en hoe dit leeft onder de medewerkers. Wat verstaan wordt onder agressie vindt u in de landelijke definitie van agressie.
In het uitvoeringsprotocol van st. Jansdal ziekenhuis wordt de werkwijze bij Agressie en Geweld tot in detail beschreven, dit geeft een indruk van de Veiligezorg aanpak.
Agressie Voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen, óók als het om agressie in het ziekenhuis of revalidatiecentrum gaat. De risico’s helemaal uitbannen gaat misschien niet, maar u kunt ze wél verkleinen. Hoe u dat doet? Klik op een van deze onderwerpen voor voorbeelden, tips en tools.
Veiligezorg heeft een aanpak ontwikkeld waarmee u in 7 stappen toewerkt naar een veilige werkomgeving. Het handboek Veiligezorg helpt om op systematische wijze stap voor stap vorm te geven aan het agressie en geweldsbeleid in uw ziekenhuis.
-
Handreiking inzet bodycams in ziekenhuizen
-
Profiling als waardevolle toevoeging
-
Veiligezorg, ook na covid-19
-
Profielschets Lokale Projectleider Veiligezorg®
-
Veiligezorg door melden, registreren en Safety & Security Awareness
-
Weten wat er speelt
-
Breng de risico’s in kaart
-
Nieuw samenwerkingsprotocol Jeugdbescherming
-
Formuleer huisregels en maak afspraken
-
Maak de werkomgeving zo veilig mogelijk
-
Train uzelf
-
Start zelf een campagne
-
Waar controleert de Inspectie SZW Op?
-
De handleiding ‘Inspelen op de straatcultuur in ziekenhuizen
Ik heb te maken met agressie
Helaas lukt het niet altijd om agressie te voorkomen. Wat kunt u doen als er toch iets naars gebeurt? Hoe slaat u alarm? Hoe vangt u het slachtoffer, collega’s of medewerkers op? Hoe meldt u een incident en hoe bespreekt u het in het team? Klik op een van deze onderwerpen voor voorbeelden, tips en tools.
Met deze checklist voor medewerkers laat snel zien wat u kunt doen als u met geweld of agressie te maken hebt.
Wat doe ik na een agressie incident?
Na een agressie-incident kunt u verschillende acties ondernemen. Voor slachtoffer en werkgever, maar ook richting de dader is het belangrijk om aangifte te doen. Daarmee wordt voor alle partijen een duidelijke grens gesteld: tot hier en niet verder. Belangrijk is agressie altijd te melden, altijd te bespreken en altijd handelen na een incident!
-
Doe aangifte en onderneem actie naar de dader
-
Verhaal de schade
-
Geheimhouding in de zorg
-
Wanneer ontvangt iemand een officiële waarschuwing of zelfs een officiële toegangsontzegging? Hoelang mag de persoon het ziekenhuis niet in en hoelang is dat bij andere incidenten? Op welke wettelijke basis is dit mogelijk en hoe zit dat met de behandelingsovereenkomst? In deze handreiking leest u er meer over.
-
Inbeslagname van camerabeelden door de politie of justitie is aan strenge regels gebonden. In dit artikel waarin een uitspraak van de Hoge Raad is opgenomen, lees u daar meer over.
Mentrum opent deuren van de gesloten afdeling
Stichting Prisma: “We worden elk jaar beter”
“Het geheim? We zijn normaler gaan doen”
Verzorgers Archipel geven hun grenzen aan
Agressie geen taboe meer bij UMC Utrecht
Dankzij een cultuuromslag wordt agressie tegen medewerkers in UMC Utrecht niet meer geaccepteerd.
Radboudumc: “Veilig werken is onze gezamenlijke zorg”
Noordwest Ziekenhuisgroep (voorheen MCA): “We nemen elke melding zeer serieus”
VieCuri Medisch Centrum gaat voor veiligheid
Emma Kinderziekenhuis (EKZ): Cultuuromslag vanaf de werkvloer
OLVG bouwt nieuw meldingssysteem voor agressie en geweld
Slingeland Ziekenhuis maakt zorg veilig met goede afspraken én contacten
Erkende opleiding voor Beveiliging in de zorg
Zo maak je dialysezorg veiliger voor medewerker en patiënt
Toolbox biedt Martini Ziekenhuis nieuwe aanpak van agressie
