Sinds 1 januari 2024 is het strafbaar om andermans persoonsgegevens te verzamelen en te delen om diegene te intimideren. Dit wordt ook wel doxing genoemd. Een praktijk waar meer mensen mee te maken krijgen dan je misschien denkt, zo ook werknemers in de zorg.

Onveilig gevoel

Niet meer goed je werk kunnen doen en je onveilig voelen in je vertrouwde omgeving; doxing heeft een grote en vaak langdurige impact op slachtoffers. Met deze nieuwe wet worden werknemers uit de publieke sector beter beschermd tegen deze vorm van intimidatie. Zo is het nu mogelijk om aangifte te doen tegen doxing en kunnen daders makkelijker vervolgd en bestraft worden.

Bekijk de video over doxing op de website van de rijksoverheid

Jouw werknemers ondersteunen

Maar ook werkgevers spelen een belangrijke rol in de preventie van en het omgaan met doxing binnen de organisatie. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft een handelingskader opgesteld met als doel de impact van doxing op medewerkers te verminderen. Het geeft werkgevers concrete handvatten voor het omgaan met doxing, verdeeld over drie fases: preventie, handelen bij doxing en nazorg.

Wil jij meer weten over hoe jij jouw medewerkers kunt ondersteunen bij doxing? Download het handelingskader.