Agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak is een ernstig maatschappelijk probleem. Ook binnen de ziekenhuisbranche komt het regelmatig voor. Een toenemend aantal zorgwerknemers krijgt helaas te maken met agressie-incidenten: een verwarde patiënt haalt uit of een familielid scheldt en dreigt. De aanpak Veiligezorg helpt werkgevers en werknemers om agressie en geweld op de werkplek te verminderen. De methodische aanpak van Veiligezorg is zeer effectief en gericht op maatwerk.
Agressie en geweld verminderen met de aanpak Veiligezorg
Werknemers in de zorg krijgen regelmatig te maken met agressie. Wat agressie is en hoe het gedefinieerd wordt leest u in de handreiking Definitie agressie en geweld. Een deugdelijke registratie van incidenten en een goed preventiebeleid helpen om de werkvloer veiliger te maken. Daartoe heeft StAZ samen met de Kamer UMC van het Sociaal Fonds voor de Kennissector (SoFoKleS), de aanpak Veiligezorg ontwikkeld. Deze aanpak biedt maakwerkondersteuning voor instellingen in de ziekenhuisbranche. Allereerst wordt in kaart gebracht met wat voor soorten agressie de instelling te maken krijgt. Wie zijn betrokken en wat zijn de gevolgen? Op basis hiervan worden specifieke maatregelen getroffen om geweld en agressie te voorkomen en de gevolgen ervan te beperken. Een voorbeeld hiervan vindt u in het uitvoeringsprotocol aanpak Veiligezorg st. Jansdal ziekenhuis.
Contact
Wil je meer informatie of contact over Veiligezorg? Neem contact op met Linda van der Marel l.vandermarel@caop.nl of 06 580 76 038
Handboek Veiligezorg
Publicatie
Agressie voorkomen vraagt om een gerichte aanpak en effectief beleid. Met de aanpak van Veiligezorg werkt u in 7 stappen naar een veilige werkomgeving. Het handboek Veiligezorg helpt om op systematische wijze vorm te geven aan het agressie- en geweldsbeleid in uw ziekenhuis.