Recepten en tips in de klapper ‘Goedenacht’

Nachtarbeid vormt een risico voor de gezondheid van medewerkers en veiligheid op het werk. ‘s Nachts werken kan leiden tot vermoeidheid en op termijn tot gezondheidsklachten. Uit onderzoek van de StAZ blijkt dat lichttherapie, aangepaste voeding en een uitgebalanceerd werkrooster goede methoden zijn om de gevolgen van nachtarbeid te beperken. De uitkomsten zijn terug te vinden in de publicatie: ‘Goedenacht, verrassende informatie en bruikbare tips over nachtarbeid’.

Onderzoeksresultaten

Uit het onderzoek blijkt dat vermoeidheid tijdens de nachtdienst tot meer dan 26% te verminderen is met aangepaste voeding. Aangepaste voeding tijdens de nachtdienst verbetert de slaapkwaliteit van de dagslaap (na afloop van de nachtdienst) en vermindert klachten over ernstige hoofdpijn en vermoeidheid. Lichttherapie kan de vermoeidheid tijdens de nachtdienst tot bijna 14% verminderen. Lichtinterventies, zoals gebruik van helder licht, of blauw licht, al dan niet in combinatie met (zonne-)brillen, zijn in ontwikkeling. Er is nog onvoldoende duidelijk over de effectiviteit van deze interventies.

Download het onderzoek optimalisatie nachtarbeid

Publicatie Goedenacht

Op initiatief van de StAZ zijn achtergrondinformatie, praktische tips en recepten om veilig en gezond werken tijdens nachtdiensten te verbeteren, gebundeld in de publicatie ‘Goedenacht, verrassende informatie en bruikbare tips over nachtarbeid’. De publicatie is niet meer als boekje te bestellen, maar u kunt het downloaden en binnen uw organisatie verspreiden.

Download de publicatie

Factsheets

De StAZ heeft ook vijf factsheets ontwikkeld, met specifieke informatie over nachtarbeid voor leidinggevenden, werknemers, ondernemingsraden, Raden van Bestuur, P&O-medewerkers en arbocoördinatoren. In elk van deze factsheets vindt u informatie over de risico’s, belangrijke aandachtspunten, tips voor verbeteringen en de verwachte resultaten.

App ‘Goedenacht’

Naast de publicatie en factsheets heeft de StAZ ook een app ontwikkeld: ‘Goedenacht’. Deze app biedt praktische informatie en tips over hoe u vitaal en gezond kunt blijven tijdens de nachtdienst. U kunt er ook vinden wat u het beste kunt eten rond en tijdens de nachtdiensten, ondersteund door heerlijke recepten. Lees meer over de Goedenacht-app

Contact

Wilt u meer informatie? Neem contact met Linda van der Marel l.vandermarel@caop.nl of 06 58076038