MedezeggenschapsdagOp 23 november was de 5e editie van de StAZ Medezeggenschapsdag in het sfeervolle ‘Het Huis’ in Utrecht. Zo’n 130 ondernemingsraadleden en kaderleden uit ziekenhuizen, categorale instellingen en revalidatiecentra in het hele land kwamen bijeen voor interessante lezingen en workshops over het thema ‘Goede balans voor gezond werk’.

De dag startte energiek met muziek van Irene Hemelaar. Na een warming-up in canon kwam op de melodie van ‘Mexico’ de hele zaal “ …in bahaalaaans”. Onder toeziend oog van dagvoorzitter Lisette Carovigno, verpleegkundige en OR-lid, benadrukte Elise Merlijn, vicevoorzitter van de StAZ, het belang van balans in het werk in alle opzichten. Zij wenste de deelnemers een inspirerende dag toe en nodigde hen uit om kennis uit te wisselen met collega’s uit andere organisaties. Erwin van Zandvoord (FNV) en Henk-Jan Messchendorp (NZI) verzorgen een boeiende presentatie over innovaties in capaciteitsmanagement en het roosterproces, als antwoord op werkdruk en snelle veranderingen in organisaties. Met behulp van hun telefoon kon de hele zaal razendsnel ideeën delen rondom dit thema.

MedezeggenschapsdagNa deze interactieve ochtend volgden de deelnemers drie workshoprondes. Deskundigen van onder meer PFZW, FWG, UMC Utrecht en SBI Formaat verzorgden leerzame workshops over balans in het rooster, effectief communiceren, generatiebeleid, werkdruk, loopbaanportal en de Bedrijfscommissie. Bij de gezellige borrel wisselden de deelnemers nog de laatste standpunten en wetenswaardigheden uit. Vol kennis en inspiratie en met een Dopper van de StAZ keerden zij daarna weer huiswaarts.

De presentaties vindt u hieronder:

Goede balans: sleutel voor gezond werk

Workshop 1. Roosters in balans met privé! Waar hebben we het dan over?

Workshop 2. Je doel bereiken als ondernemingsraad: hoe helpt effectief communiceren daarbij?

Workshop 3. Balans tussen generaties: handvatten voor generatiebeleid

Workshop 4. Werkdrukbox: werknemers aan de slag met werkdruk

Workshop 5. Werken aan ontwikkeling met het Loopbaanportal Zorg en Welzijn

Workshop 6. Geschil met de bestuurder? De Bedrijfscommissie bemiddelt