Vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties, deskundigen en wetenschappers uit de Europese lidstaten kwamen op 23 en 24 mei bij elkaar in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Hier hadden de Europese sociale partners in de branche ziekenhuizen een conferentie georganiseerd met de titel: ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’. De deelnemers wisselden met elkaar kennis en voorbeelden uit over psychosociale arbeidsbelasting en fysieke gezondheid.

Gezond en veilig werken

De Nederlandse sociale partners presenteerden twee projecten, gebaseerd op hun samenwerking in de StAZ: ‘Innovatief roosteren’ en de ‘Aanpak organisatieklimaat’ van IZZ. Deze en andere initiatieven van de StAZ bieden werkgevers en medewerkers inspiratie en praktische handvatten om gezond en veilig te werken. Hiermee maken de sociale partners zich samen sterk voor goede arbeidsomstandigheden in ziekenhuizen, revalidatiecentra en categorale instellingen.

Innovatief roosteren

Het project over innovatief roosteren werd gepresenteerd door het Groene Hart Ziekenhuis. Dit ziekenhuis won in 2017 de Ideeënjacht met het concept van de flexpool FIER. Binnen de FIER-afdeling krijgen medewerkers uit de flexpool een vaste baan. Ze kunnen zich verder ontwikkelen via opleidingen en door werkervaring op te doen op verschillende afdelingen. Het voordeel voor het ziekenhuis is dat het met de flexpool knelpunten in het rooster kan oplossen.

Organisatieklimaat

IZZ presenteerde de aanpak organisatieklimaat die helpt om de werkbelasting op de afdeling Spoedeisende Hulp terug te dringen. Momenteel helpt IZZ instellingen in de branches algemene en academische ziekenhuizen met deze aanpak, in opdracht van de StAZ en de Kamer UMC van SoFoKleS.

Aantrekkelijke arbeidsmarkt

De deelnemers reageerden positief op de twee presentaties. Voor de Nederlandse sociale partners was de conferentie zo een mooie manier om hun Europese collega’s te laten zien hoe werkgevers- en werknemersorganisaties via effectieve samenwerking een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een aantrekkelijke arbeidsmarkt in de branche ziekenhuizen.