Banner Serious Game

Hoe helpt een online game om een beter rooster te realiseren, waar zowel de medewerker als het team van profiteert? En wat voor effect heeft ruilen in een rooster op een medewerker? Stap digitaal aan boord en neem deel aan de serious roostergame!

In samenwerking met een aantal ziekenhuizen heeft de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) de serious roostergame ontwikkeld. De game is een digitale botenrace op een rivier, waarbij een echt roostervraagstuk de input vormt. Medewerkers zitten met hun team in een bootje en zien via een app van elke wijziging in hun rooster de gevolgen terug op hun race. Afdelingen kunnen hierbij een race van vier weken spelen. Ze kunnen de game spelen met hun eigen team óf het opnemen tegen andere teams. Welk team maakt de meeste meters en wint de race?

Niet winnen, maar leren

Het voornaamste doel van de roostergame is niet winnen, maar leren. Waarom heeft een team meters verloren? De echte winst van de game is een verbeterd inzicht in de (onbedoelde) effecten van het roosterproces. De roostergame begint en eindigt met een vraagstuk in de werkelijkheid. Zo is de roostergame een spiegel van het echte leven en handelen. De game is aan te passen naar situaties of afdelingsniveau in individuele ziekenhuizen, inclusief de specifieke uitdagingen waarmee elke instelling te maken heeft.

Deelnemen met jouw team?

Is jouw team, ziekenhuis of instelling geïnteresseerd om deel te nemen aan de uitrol van de roostergame? Dat kan! We zoeken drie organisaties die in de eerste fase willen starten. Tijdens deze fase bieden de adviseurs van de StAZ kosteloos begeleiding om het vraagstuk voor de game te bepalen, zodat je veranderkundig de juiste interventie kunt inzetten. Op basis van de eerste reviewgesprekken gaan de afdelingen op zoek naar de oorzaak en slimme oplossingen.

Aanmelden

Ben jij als (zorg)professional, HR-medewerker of OR-/kaderlid geïnteresseerd om digitaal aan boord te stappen? In deze eerste fase biedt de StAZ kosteloos advies en begeleiding. Meld jouw team of organisatie aan via www.staz.nl/seriousroostergame.