Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk is een van de organisaties die in de Week van de werkstress speciale activiteiten organiseren voor hun medewerkers. Daarbij sluit het ziekenhuis handig aan op de landelijke campagne.

Meer dan een miljoen mensen in Nederland lopen het risico op een burn-out of een andere aan werkstress gerelateerde ziekte. In de landelijke Week van de werkstress (16 tot en met 19 november), een initiatief van het ministerie van SZW, delen meer dan vijftig grote en kleine bedrijven en organisaties hun aanpak van werkstress. Ook organiseren zij speciale activiteiten voor hun medewerkers.

Herken de druppel

Voor de eigen, jaarlijkse gezondheidsdag, een week later, brengt ziekenhuis St Jansdal de test ‘Herken de druppel’ actief onder de aandacht van de medewerkers. In deze test, ontwikkeld in het kader van de campagne, zijn druppels symptomen van werkstress. De test leert medewerkers de druppels en hun oorzaken te herkennen. Ook krijgt de medewerker tips om druppels te voorkomen, bijvoorbeeld door de werksituatie aan te passen.

Slim

Arjan Donk, HR-medewerker in St Jansdal: ‘We organiseren dit jaar voor de vijfde keer onze jaarlijkse gezondheidsdag. Door die jaarlijks terugkerende dag wordt aandacht voor gezondheid vanzelfsprekend en bespreekbaar. Het is uiteraard wel een uitdaging om deze dag ieder jaar een interessante invulling te geven. Wij maken slim gebruik van het ontwikkelde materiaal en de aandacht die de landelijke campagne voor werkstress genereert, zodat wij er ook in St Jansdal gemakkelijker aandacht aan kunnen besteden.’

Samen

Tjerk Rintjema, OR-secretaris: ‘De ondernemingsraad vindt het goed dat er aandacht is voor werkstress. Niet alleen het besef of eventuele druppels die een emmer kunnen doen overlopen is belangrijk, maar ook het werken aan het legen van de bijna volle emmer. Bewustwording en eigen verantwoordelijkheid nemen, zowel door werkgever als werknemer, zijn nodig om tijdig bij te kunnen sturen. Dat vereist goede communicatie, collegiaal omzien naar elkaar en een positief kritische aanpak van knelpunten. Zo kan wellicht de druppel verdampen voordat deze een – al dan niet volle – emmer bereikt.’

Meer informatie

Wilt u ook een slimme koppeling maken tussen de Week van de werkstress en uw eigen activiteiten?
Kijk dan op de site van de Week van de werkstress
En doe de test op Herken de druppel

Op 10 november vindt in Helsinki een bijeenkomst plaats over psychosociale arbeidsbelasting in het kader van een Europees project over dit onderwerp.
Meer informatie over dit project in Nederland.