Teams gezocht om aan boord te stappen bij uitrol roostergame!

Banner Serious Game

Wat voor effect heeft ruilen in een rooster op een medewerker? Hoe krijg je als team inzicht in de gevolgen van het informele roosterproces? En hoe helpt een game om een beter rooster te realiseren, waar zowel de medewerker als het team van profiteert? Stap aan boord en neem deel aan de uitrol van de roostergame om hierover te leren.

In samenwerking met een aantal ziekenhuizen heeft de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) de serious roostergame ontwikkeld. De game is een botenrace op een rivier, waarbij een echt roostervraagstuk de input vormt. Medewerkers zitten met hun team in een bootje en zien van elke wijziging in hun rooster de gevolgen terug op hun race. Afdelingen kunnen hierbij een race van vier weken spelen. Ze kunnen de game spelen met hun eigen team óf het opnemen tegen andere teams. Welk team maakt de meeste meters en wint de race?

Niet winnen, maar leren

Het voornaamste doel van de roostergame is niet winnen, maar leren. Waarom heeft een team meters verloren? De echte winst van de game is een verbeterd inzicht in de (onbedoelde) effecten van het roosterproces. De roostergame begint en eindigt met een vraagstuk in de werkelijkheid. Zo is de roostergame een spiegel van het echte leven en handelen. De game is aan te passen aan de situatie in individuele ziekenhuizen, inclusief de specifieke uitdagingen waarmee elke instelling te maken heeft.

Verandermodel

Aanvullend op de game gaat het team aan de slag met een verandermodel, gebaseerd op de Roosterboog. Deze boog helpt om te zoeken naar de antwoorden op de roostervraagstukken en beschrijft de risico’s in het roosterproces. Als er iets wordt gewijzigd in het rooster, heeft dat gevolgen voor collega’s en hun fysieke en sociale belasting. Bovendien kan het ertoe leiden dat de organisatie flexwerkers of personeel-niet-in-loondienst (pnil) moet inschakelen. Ook de discussie rond plus en minuren speelt hier een belangrijke rol. Met behulp van de game en het verandermodel kan een team de dialoog over deze onderwerpen aangaan in een regulier overleg. Met als uiteindelijke resultaat dat de kwaliteit, gezondheidsaspecten en stabiliteit van de roosters toeneemt.

Het verandermodel helpt teams te ontdekken wat er speelt, waarmee de teamleden aan de slag willen, welke vraag uitgangspunt is voor het spelen van de game en hoe zij na het spelen van de game met elkaar verbeteringen voor rooster(proces) kunnen uitwerken.

Deelnemen met jouw team?

Is jouw team, ziekenhuis of instelling geïnteresseerd om deel te nemen aan de uitrol van de roostergame? Dat kan! We zoeken drie zorginstelling die in de eerste fase willen starten. Tijdens deze fase bieden de adviseurs van de StAZ gratis begeleiding om het vraagstuk voor de game te bepalen, zodat je veranderkundig de juiste interventie kunt inzetten. Op basis van de eerste reviewgesprekken gaan de afdelingen op zoek naar de oorzaak en de vele oplossingsrichtingen. De adviseur van de StAZ begeleidt de spelleider in de interventie en het toepassen van de game.

Om deel te nemen is het volgende nodig:

  • Twee tot vier afdelingen om de game te gaan spelen. Een gameperiode duurt vier weken.
  • Een spelleider die inhoudelijk de game gaat managen. Deze spelleider zal in eerste instantie een uur per week werkzaamheden rond de game verrichten, waarbij de spelleider begeleidt wordt door de adviseur vanuit de StAZ. Het gaat dan vooral om de inrichting van het spel.
  • Een administrateur (bijvoorbeeld de planner) aan om de gegevens in het spel in te voeren. Als er roostersoftware is waarbij het mogelijk is totalen uit te draaien, dan is de administrateur naar verwachting een kwartier per week kwijt aan de roostergame.

Aanmelden

Ben jij als zorgprofessional, HR-medewerker en/of lid medezeggenschap geïnteresseerd om in deze eerste fase deel te nemen en advies en begeleiding te krijgen vanuit de StAZ?

Meld je aan via het volgende formulier. Aanmelden kan tot en met vrijdag 16 oktober 2020.

Heb je vragen? Neem dan contact op met de StAZ via staz@caop.nl onder vermelding van deelname roostergame.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.