Hoe zet jij je PLB-uren in? Laat je inspireren door de voorbeelden op deze pagina en de ervaringsverhalen van collega’s!

Mijn drijfveren

Drijfveren zeggen iets over je motivatie, houding, voorkeur en waarden en kunnen in de loop der tijd veranderen. Hoe meer je je drijfveren terug vindt in je werk of privé leven, hoe beter je in je vel zit. En dat is weer belangrijk voor je prestaties en de voldoening die je ervaart in je leven. Herinner jij je de drijfveren van vroeger nog? De dromen die je had als kind, puber of adolescent. Vaak maken we ze niet waar, omdat we bang zijn zekerheden te verliezen zoals een bepaald inkomen of omdat we er de tijd niet voor vrij kunnen maken. Veel mensen in de zorg voelen een zekere roeping in hun werk en ervaren daardoor veel voldoening. Voor andere mensen geldt dat er naast voldoening in het werk, meer is dat hen drijft.

Zoals een wereldreis maken, ontwikkelingswerk of vrijwilligerswerk doen, een maatschappelijke bijdrage leveren, passie voor dieren, een sport of een hobby uitoefenen enzovoort. Soms willen mensen zich daar verder in specialiseren en van hun hobby hun werk maken.

Mijn kwaliteiten versterken en ambities waarmaken

Om nu en in de toekomst gemotiveerd te blijven werken is het goed je kwaliteiten te kennen en in te zetten. Vaak heeft plezier in je werk te maken met dingen doen waar je goed in bent. Als je weet waar je goed in bent, ben je breder inzetbaar en blijf je jezelf ook verder ontwikkelen. Het versterken van je kwaliteiten sterkt ook je zelfvertrouwen. Je kwaliteiten kennen is dus belangrijk voor de keuzes die je maakt in je loopbaan. Er zijn allerlei manieren om je kwaliteiten te versterken in je werk. Bijvoorbeeld met een opleiding, een personal coach, een mentor of een collega met specifieke kennis en ervaring, die jou ondersteunt en zijn of haar kennis aan jou overdraagt. Een periode gedetacheerd zijn of stage lopen op een andere afdeling zijn ook manieren om je kwaliteiten te versterken en je te profileren. Het kan natuurlijk ook door actief te worden in een werkgroep of projectgroep, als werkgroeplid met een specifieke taak of als voorzitter van een projectgroep.

Mijn balans

Mensen hechten veel waarde aan een goede balans tussen werk en privé en de mogelijkheid hun tijd zelf in te kunnen delen. Mensen in balans zijn vitaler, gelukkiger thuis en op het werk. Balans is een voortdurend en dynamisch proces en verschilt van persoon tot persoon, afhankelijk van de situatie, persoonlijke voorkeuren, persoonlijke overtuigingen en of levensfase. Balans vinden in het leven gaat vaak over het maken van keuzes. Voor het vinden van balans bestaat geen eenduidige weg, je moet het zelf ontdekken, maar kunt er wel bij geholpen worden.

Mijn zorgtaken

Als verpleegkundige heb je dagelijks te maken met verschillende aspecten van onze levenscyclus: geboorte, opgroeiende kinderen, chronische zieke mensen, gehandicapten, mensen die herstellen van een ziekte, ouderen en mensen die overlijden. Maar ook in ons privéleven krijgen we met al deze aspecten van het leven te maken. De inzet van PLB-uren kan ruimte geven om met meer vrijheid en autonomie keuzes te maken om op eigen wijze zorgtaken voor naasten in te richten of om bijvoorbeeld je bevallings- of ouderschapsverlof tijdelijk uit te breiden.


Portretten


Mijn wereldreis
Frank (seniorfase)

 

 

 


Mijn ontwikkelingswerk
Nancy (stabilisatiefase)

 

 

 


Mijn spitsuurfase
Loraine (spitsuur)

 

 

 


Mijn afscheid
Meryem (stabilisatiefase)

 

 

 


Kwaliteit van leven voor mijn zoon en mijzelf
Fred (stabilisatiefase)