Hoe kun je medewerkers tijdens het dagelijkse werk meer bewust maken van duurzame inzetbaarheid? Het St. Antonius Ziekenhuis ging de uitdaging aan; op twee verschillende afdelingen, Verpleegkunde en Facilitaire zaken, werden verschillende nudges geïntroduceerd om medewerkers te herinneren aan het maken van de juiste, duurzame keuze. En met succes: de nudges droegen duidelijk bij aan meer bewustzijn bij medewerkers en hebben daadwerkelijk geleid tot gedragsveranderingen.

Download hier de factsheet om alle resultaten te bekijken

Maar wat zijn die nudges eigenlijk? Een nudge is een gedragsinterventie in de vorm van een subtiel duwtje via aanpassingen in de beslisomgeving of communicatie, dat mensen helpt om de juiste keuze te maken. Denk aan afbeeldingen van voetstappen op de grond richting de trap in plaats van de lift, om mensen te motiveren meer te bewegen.

Bewust pauze houden en effici├źnt te werk gaan

Op de afdeling Verpleegkunde werden verschillende nudges ingezet om medewerkers eraan te herinneren genoeg pauze te houden tijdens hun dienst; iets wat er nog weleens bij in kan schieten tijdens een drukke dag. Voor de afdeling facilitaire zaken werden verschillende nudges ingezet door middel van posters, welke medewerkers eraan herinnerden materiaal op de juiste plek terug te zetten of geen (te) zware zakken te tillen.

Succesvolle uitkomst

Op beide afdelingen hadden de nudges een positief effect: er was een significante bijdrage aan de bewustwording rond duurzame inzetbaarheid en ze leidden tot echte gedragsverandering. Ben je benieuwd naar alle bevindingen? Bekijk dan deze factsheet