Hoe hoog en van welke type is de fysieke belasting van zorgverleners? Wat is de zorgzwaarte en hoe succesvol ben je met het invoeren van het beleid fysieke belasting? Al deze zaken kun je al sinds 2002 in kaart brengen met de TilThermometer, maar nu de online TilThermometer is gelanceerd kun je de tool ook digitaal invullen!
Hoe werkt het?
De online TilThermometer bestaat uit zes verschillende stappen. Per stap krijg je een aantal vragen over het verplaatsen en wassen van cliënten, het aan- en uittrekken van steunkousen en welke hulpmiddelen je daarbij gebruikt. Bij de gevraagde handeling geef je aan in welke mobiliteitsklasse jouw cliënt zit. Er zijn in totaal vijf mobiliteitsklassen (A t/m E): van cliënten die alles zelf kunnen uitvoeren zonder risico op overbelasting (A) tot cliënten die zeer veel hulp nodig hebben (E).
Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting
Het instrument analyseert op grond van de landelijk afgesproken Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting of er sprake is van fysieke overbelasting. Als je alles hebt ingevuld, krijg je de uitslag in een grafiek en zie je waar je wel en niet volgens de richtlijnen werkt. Zo breng je op afdelings-, team of organisatieniveau overzichtelijk in beeld wat de fysieke belasting is en waar nog extra aandacht nodig is om gezond te kunnen werken.
Ben je benieuwd hoe hoog jouw fysieke belasting is en hoe ver je bent met het invoeren van het preventiebeleid? Vul de online TilThermometer in en kom erachter!