Bijna een half miljoen Nederlanders heeft last van rug, arm, nek, schouder, knie of heup, doordat ze in hun werk te zwaar tillen, veel bukken of steeds dezelfde bewegingen maken. Eind oktober startte de landelijke campagne ‘Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!’ Wat betekent dat voor jou als ziekenhuismedewerker?

De werkgerelateerde lichamelijke klachten betekenen persoonlijk leed, uitval en arbeidsongeschiktheid en ook hoge kosten voor werkgevers en de maatschappij. Om dat te voorkomen of te verminderen startten het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Nederlands Focal Point van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) eind oktober de landelijke campagne ‘Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!’ De campagne richt zich zowel op medewerkers als op leidinggevenden.

TOP: technisch, organisatorisch en persoonsgebonden

TOP staat voor de technische, organisatorische en persoonsgebonden maatregelen om lichamelijke (over-)belasting te voorkomen. De TOP-strategie bestaat uit:

  1. Technische maatregelen: machines en hulpmiddelen gebruiken om de lichamelijke belasting te verminderen.
  2. Organisatorische maatregelen, zoals meer afwisseling in het werk.
  3. Persoonlijke maatregelen, zoals aanpassing van de fysieke werkhouding.

Zelftest lichamelijke belasting

Wil je weten of jouw lichaam verkeerd belast wordt door je werk? Een online test brengt de risico’s in 5 minuten in kaart voor je. Ook krijg je advies en informatie hoe je die risico’s aan kunt pakken.

Doe de test.

Toolbox

De campagne voorziet in voorlichtingsactiviteiten aan werkgevers en brancheorganisaties. Ook is er  een online toolbox met gratis hulpmiddelen en instrumenten om gericht te kijken naar lichamelijke belasting door het werk. In de toolbox staan deels bekende hulpmiddelen, maar ook vind je vrij nieuwe hulpmiddelen, zoals de app Bewust Belast. Met die app krijg je als medewerker inzicht in fysieke knelpunten die jouw werk met zich meebrengt en leer je hoe je daar verbeteringen in aan kunt brengen.

Tips voor ziekenhuismedewerkers

Tips specifiek voor ziekenhuismedewerkers om lichamelijke belasting te voorkomen vind je in de arbocatalogus Beter met Arbo.