Met AZW StatLine krijgen we meer inzicht in de arbeidsmarktcijfers van zorg en welzijn. De nieuwe kwartaalupdate met de laatste data over het 3e kwartaal van 2022 staat nu online. Die laat zien dat het aantal zzp’ers in zorg en welzijn groeit, maar toont ook verschillen tussen de branches. Zo is het aantal zzp’ers binnen de geestelijke gezondheidszorg bijvoorbeeld gestegen, net als in de groepen huisartsen en gezondheidscentra, de verpleging, verzorging en thuiszorg, de gehandicaptenzorg, de kinderopvang, jeugdzorg en sociaal werk. De umc’s, ziekenhuizen en overige medisch specialistische zorg ervoeren minder groei: daar bleef het aantal zzp’ers gelijk.

Zzp-panel voor meer inzicht

In het voorjaar van 2023 wordt in het AZW-programma voor het eerst een onderzoek uitgevoerd onder zzp’ers. ‘Kijk vooral naar de verschillen, want de trend verschilt per branche. We verdiepen daarom op deze cijfers door via een panel met zzp’ers meer inzicht te krijgen in hun beleving van de arbeidsmarkt,’ vertelt Ivo Zuidervaart, programmamanager bij AZW. ‘Dit panel start dit voorjaar via CBS en we kijken uit naar de resultaten!’

De AZW kwartaalupdate geeft ook informatie over de in- en uitstroom in de sector zorg en welzijn. In het derde kwartaalupdate van 2022 nam de instroom met 6 procent toe ten opzichte van 2021 en kwam hiermee uit op 169.000 nieuwe instromers. Aan de andere kant nam de uitstroom in dezelfde periode ook sterker toe. Maar liefst 19 procent meer medewerkers stroomden uit de sector ten opzichte van 2021: een omvang van 157.000 mensen.

Meer resultaten inzien? Lees de hele 3e kwartaalupdate van 2022.