Deventer ziekenhuis

In steeds meer beroepen zitten werknemers uren achter hun bureau. De conclusies van wetenschappers liegen er niet om: langdurig zitten is heel slecht voor de gezondheid. Het Deventer Ziekenhuis is daarom in december 2017 een onderzoek gestart naar het zit- en beweeggedrag van medewerkers met beeldschermwerk.

Gezond en veilig werken

Miloushka Kronstadt is bedrijfsfysiotherapeut in het Deventer Ziekenhuis en initiatiefneemster van het onderzoek. Zij vroeg hiervoor de stimuleringspremie ‘Bewustzijn gezond en veilig werken’ van de StAZ aan. Dit is een startfinanciering van maximaal 5.000 euro voor een project waarmee een organisatie haar medewerkers en leidinggevenden bewust maakt van het belang van veilig en gezond werken. En dat is precies wat het Deventer Ziekenhuis doet.

Dynamisch meubilair

Kronstadt ziet veel medewerkers met dezelfde soort klachten: pijn aan de schouder, rug, pols of hand. Langdurig zitten kan echter grotere gevolgen hebben dan aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Het leidt tot een grotere kans op diabetes type ll en overgewicht en het verhoogt de kans op vroegtijdig overlijden. Er komen dan ook steeds meer aanvragen voor dynamisch meubilair. Kronstadt is blij met deze ontwikkeling, maar denkt dat er meer nodig is. ‘De ervaring leert dat medewerkers na een fanatieke start vaak weer in oude zitgewoontes vervallen. We willen met dit onderzoek meten in hoeverre het zitgedrag verandert wanneer we het bewegen tijdens werk stimuleren’

Medewerkers in beweging

Het Deventer Ziekenhuis heeft een externe onderzoekster ingeschakeld om het zit- en beweeggedrag in het ziekenhuis te meten. Medewerkers waren erg enthousiast en meldden zich spontaan aan. In totaal krijgen 57 deelnemers vier keer per jaar een week lang een activity tracker om hun been. De eerste week is een nulmeting gedaan en elk kwartaal meet de tracker precies hoeveel de deelnemer beweegt.

Maarten Stolk, bedrijfseconomisch adviseur, is één van de deelnemers. ‘Ik ben twee keer geopereerd aan mijn heup en langdurig zitten is voor mij niet ideaal. Ik was dan ook wel benieuwd naar hoeveel ik nu eigenlijk beweeg.’ Op de afdeling van Stolk leeft het onderwerp. ‘We spreken elkaar aan op het zitgedrag en doordat anderen bewegen, word je zelf ook gestimuleerd om te bewegen. We halen nu niet meer voor iedereen koffie of thee, maar iedereen loopt zelf. Ook had bijna iedereen zijn eigen prullenbak. Deze zijn weggehaald en vervangen door drie grotere prullenbakken. Dat zijn toch weer extra loopjes’, verklaart Stolk.

Inzetbaarheid en productiviteit

Kronstadt maakte kennis met de stimuleringspremie ‘Bewustzijn gezond en veilig werken’ via de nieuwsbrief van de StAZ. Ze wist meteen dat dit dé mogelijkheid was om gedragsverandering bij beeldschermwerkers te meten. ‘Het onderzoek biedt medewerkers de mogelijkheid inzicht in hun zit- en beweeggedrag te geven en helpt hen individueel en op de afdeling na te denken over de mogelijkheden voor gezond werkgedrag. Een gezonde werkcultuur verhoogt de inzetbaarheid van medewerkers. Want  verstandig bewegen tijdens het werk verhoogt op de lange termijn de productiviteit.’

Klachten verdwijnen

Het Deventer Ziekenhuis verwacht in het eerste kwartaal van 2019 de uitkomsten van het onderzoek te kunnen communiceren. Maar de eerste feedback is veelbelovend. ‘Eén van de deelnemers had beginnende klachten en deze zijn al verdwenen. Voor dat soort resultaten ben ik dit onderzoek gestart’, vertelt Kronstadt. Ook Stolk is positief. ‘Ik heb een bureau met een fiets en op onze afdeling liggen ook zitballen en wiebelplanken. Daarnaast hebben we een vergadertafel die omhoog en omlaag kan. We organiseren dan ook vaak staande vergaderingen. Het is goed dat we deze faciliteiten hebben. En weet je wat nu het leuke is? Ik heb dit hele interview gefietst.’

Meer informatie

Hebt u ook een goed idee om het bewustzijn over gezond en veilig werken binnen uw ziekenhuis te bevorderen? De StAZ helpt goede plannen op weg met een stimuleringspremie van maximaal 5.000 euro. Kijk voor meer informatie op de website van de StAZ.