Iedere zorgwerknemer streeft naar duurzame inzetbaarheid en het bieden van kwalitatief goede zorg. Nachtarbeid vormt echter een risico voor je gezondheid. Vermoeidheid tijdens een nachtdienst kan namelijk tot veiligheids- en gezondheidsrisico’s leiden. De instrumenten van de StAZ helpen je daarom gezond en fit te blijven tijdens een nachtdienst. Op onderzoek gebaseerde informatie en tips komen samen in de innovatieve Goedenachtapp en de publicatie Goedenacht.

Goedenachtapp

De Goedenachtapp is ontwikkeld door de StAZ in samenwerking met het Sociaal Fonds voor de Kennissector (SoFoKleS). Deze gratis app staat vol praktische informatie en tips. De app helpt je om tijdens nachtdiensten gezond en fit te blijven. Deze bruikbare hulpmiddelen helpen je vitaal te blijven:

  • Toevoegen van uw eigen rooster, waardoor u advies op maat krijgt
  • Informatie over uw chronotype (slaap/waakritme)
  • Recepten en oefeningen om meer te bewegen
  • Delen van tips met andere gebruikers
  • Nieuws over nachtwerk

Belangrijkste onderzoeksresultaten

De publicatie is gebaseerd op het onderzoek Optimalisatie nachtarbeid ziekenhuizen. Uit dit onderzoek blijkt dat aangepaste voeding, vermoeidheid tijdens de nachtdienst tot meer dan 26% kan verminderen. Ook verbetert het de slaapkwaliteit van de dagslaap (na afloop van de nachtdienst) en vermindert het klachten zoals ernstige hoofdpijn en vermoeidheid. Daarnaast kan lichttherapie de vermoeidheid tijdens de nachtdienst tot bijna 14% verminderen. De effectiviteit van andere lichtinterventies is nog onduidelijk. Dergelijke interventies, zoals het gebruik van helder licht, blauwlicht en het gebruik van (zonne-)brillen, zijn nog in ontwikkeling.

Goedenachtapp downloaden

De Goedenachtapp is geschikt voor de besturingssystemen iOS en Android en is gratis te downloaden in de Apple App Store en op Google Play:

Factsheets voor specifieke functies

Voor leidinggevenden, medewerkers, de OR, de afdeling PenO en de Raad van Bestuur zijn factsheets gemaakt over het gebruik van de Goedenachtapp. Hieronder kun je ze downloaden:

Promotiemateriaal Goedenachtapp

Wil je de Goedenachtapp promoten onder je medewerkers en zo bijdragen aan hun gezondheid en vitaliteit? Je kunt deze digitale flyer verspreiden of bijvoorbeeld uitprinten en ophangen. Bij de StAZ kun je ook een uitgebreider promotiepakket opvragen met meerdere geprinte flyers en posters op A3-formaat. Heb je daar belangstelling voor, dan kun je mailen naar staz@caop.nl.

Bekijk ook de video over de Goednachtapp