Iedere zorgwerknemer streeft naar duurzame inzetbaarheid en het bieden van kwalitatief goede zorg. Nachtarbeid vormt echter een risico voor uw gezondheid. Vermoeidheid tijdens een nachtdienst kan namelijk tot veiligheids- en gezondheidsrisico’s leiden. De instrumenten van StAZ helpen u daarom gezond en fit te blijven tijdens een nachtdienst. Op onderzoek gebaseerde informatie en tips komen samen in de innovatieve app Goedenacht en de publicatie Goedenacht.

App Goedenacht

De app Goedenacht is ontwikkeld door StAZ in samenwerking met het Sociaal Fonds voor de Kennissector (SoFoKleS). Deze gratis app staat vol praktische informatie en tips. De app helpt u om tijdens nachtdiensten gezond en fit te blijven. Deze bruikbare hulpmiddelen helpen u vitaal te blijven:

  • De Surivival kit: vol recepten van een diëtiste om de gevolgen van nachtarbeid te beperken.
  • Test jezelf: feiten en fabels over het werken in de nacht.
  • De stappenteller: ontdek of u voldoende beweegt tijdens uw nachtdienst.

Publicatie Goedenacht

Naast de app ondersteunt ook de publicatie Goedenacht u tijdens nachtwerk. StAZ heeft onderzoek gedaan naar vitaal werken in de nacht. Uit het onderzoek blijkt dat lichttherapie, aangepaste voeding en een uitgebalanceerd werkrooster hiervoor belangrijk zijn. In de publicatie Goedenacht, verrassende informatie en bruikbare tips over nachtarbeid leest u alle achtergrondinformatie, praktische tips en recepten die voortkomen uit dit onderzoek. De informatie helpt u om veilig en gezond te blijven tijdens uw nachtdienst.

Belangrijkste onderzoeksresultaten

De publicatie is gebaseerd op het onderzoek Optimalisatie nachtarbeid ziekenhuizen. Uit dit onderzoek blijkt dat aangepaste voeding, vermoeidheid tijdens de nachtdienst tot meer dan 26% kan verminderen. Ook verbetert het de slaapkwaliteit van de dagslaap (na afloop van de nachtdienst) en vermindert het klachten zoals ernstige hoofdpijn en vermoeidheid. Daarnaast kan lichttherapie de vermoeidheid tijdens de nachtdienst tot bijna 14% verminderen. De effectiviteit van andere lichtinterventies is nog onduidelijk. Dergelijke interventies, zoals het gebruik van helder licht, blauwlicht en het gebruik van (zonne-)brillen, zijn nog in ontwikkeling.

Factsheets nachtarbeid

Naast de app en de publicatie, heeft de StAZ ook vijf factsheets over nachtarbeid ontwikkeld. In elk van deze factsheets vindt u informatie over de risico’s van nachtarbeid en belangrijke aandachtspunten. Daarnaast vindt u tips voor verbeteringen en de verwachte resultaten:

Factsheet leidinggevenden

Factsheet werknemers

Factsheet ondernemingsraden

Factsheet Raden van Bestuur

Factsheet P&O-medewerkers en arbocoördinatoren

App Goedenacht downloaden

De app Goedenacht is geschikt voor de besturingssystemen iOS en Android en is gratis te downloaden in de Apple App Store en op Google Play.

Download on the App store.

Get it on Google Play.