Mijn inspiratiebron

Hoe zet jij je PLB-uren in? Laat je inspireren door de voorbeelden op deze pagina en de ervaringsverhalen van collega's!

Mijn drijfveren

Drijfveren zeggen iets over je motivatie, houding, voorkeur en waarden en kunnen in de loop der tijd veranderen. Hoe meer je je drijfveren terug vindt in je werk of privé leven, hoe beter je in je vel zit. En dat is weer belangrijk voor je prestaties en de voldoening die je ervaart in je leven. Herinner jij je de drijfveren van vroeger nog? De dromen die je had als kind, puber of adolescent. Vaak maken we ze niet waar, omdat we bang zijn zekerheden te verliezen zoals een bepaald inkomen of omdat we er de tijd niet voor vrij kunnen maken. Veel mensen in de zorg voelen een zekere roeping in hun werk en ervaren daardoor veel voldoening. Voor andere mensen geldt dat er naast voldoening in het werk, meer is dat hen drijft.

Zoals een wereldreis maken, ontwikkelingswerk of vrijwilligerswerk doen, een maatschappelijke bijdrage leveren, passie voor dieren, een sport of een hobby uitoefenen enzovoort. Soms willen mensen zich daar verder in specialiseren en van hun hobby hun werk maken.

Portretten

 • Frank

  Mijn wereldreis
  Frank (seniorfase)
  > Lees hier

  Frank

  Mijn wereldreis
  Frank (seniorfase)


  Als wij met vakantie gaan heb ik zelden een reisdoel voor ogen. We zien wel waar we uitkomen. Als kleine jongen droomde ik er al van andere culturen te leren kennen. We hebben nu besloten dat we over twee jaar drie maanden gaan rondtrekken in Zuid Amerika. Dan is er genoeg gespaard en heb ik ook voldoende PLB uren voor drie maanden sabbatical. Fantastisch toch!

 • Nancy

  Mijn ontwikkelingswerk
  Nancy (stabilisatiefase)
  > Lees hier

  Nancy

  Mijn ontwikkelingswerk
  Nancy (stabilisatiefase)


  Ooit droomde ik over een jaar in Afrika werken met een ontwikkelingsamenwerkingsproject. Door een huwelijk en daarna drie fantastische kinderen, smolt mijn droom weg. Ik merk echter dat deze droom toch nog leeft. Nu de kinderen de deur uit zijn, maak ik het alsnog waar. Ik ga zes weken werken in een klein plattelandsziekenhuis in Eritrea en daarna nog drie weken rondreizen met mijn man! Mijn opgespaarde PLB-uren geven mij die vrijheid en autonomie en dat is een geweldig vooruitzicht.

 • Minke

  Mijn hobby
  Minke (spitsuur)
  > Lees hier

  Minke

  Mijn hobby
  Minke (spitsuur)


  Ik doe al sinds mijn zwangerschap aan yoga en kan hier helemaal in opgaan. Ik denk al jaren na over een opleiding yogalerares. Ik weet dat ik de capaciteiten heb en dat ik graag iets naast mijn werk als verpleegkundige wil gaan doen. Minder werken is financieel gezien geen optie omdat ik alleen voor mijn kleine kinderen zorg. Ik zet mijn PLB-uren in voor een eerste verkorte opleiding. Minder oppas nodig en het is financieel te behappen. Ik ben zo trots op mezelf dat ik deze droom nu echt waar ga maken.


Mijn kwaliteiten versterken en ambities waarmaken

Om nu en in de toekomst gemotiveerd te blijven werken is het goed je kwaliteiten te kennen en in te zetten. Vaak heeft plezier in je werk te maken met dingen doen waar je goed in bent. Als je weet waar je goed in bent, ben je breder inzetbaar en blijf je jezelf ook verder ontwikkelen. Het versterken van je kwaliteiten sterkt ook je zelfvertrouwen. Je kwaliteiten kennen is dus belangrijk voor de keuzes die je maakt in je loopbaan. Er zijn allerlei manieren om je kwaliteiten te versterken in je werk. Bijvoorbeeld met een opleiding, een personal coach, een mentor of een collega met specifieke kennis en ervaring, die jou ondersteunt en zijn of haar kennis aan jou overdraagt. Een periode gedetacheerd zijn of stage lopen op een andere afdeling zijn ook manieren om je kwaliteiten te versterken en je te profileren. Het kan natuurlijk ook door actief te worden in een werkgroep of projectgroep, als werkgroeplid met een specifieke taak of als voorzitter van een projectgroep.
 • Kees

  Mijn kwaliteiten versterken door een NLP opleiding
  Kees (stabilisatiefase)
  > Lees hier


  Kees

  Mijn kwaliteiten versterken door een NLP opleiding
  Kees (stabilisatiefase)


  Ik merk dat communiceren en effectief samenwerken belangrijk zijn om goed te functioneren en om optimale zorg te kunnen bieden aan de patiƫnten. Ik ben gevoelig voor sfeer en goed in het signaleren van problemen binnen het team. Ik durf zaken bespreekbaar te maken en geloof er in dat we dan met meer plezier ons werk doen. Daarom heb ik, in overleg met mijn leidinggevende, afgesproken een 4-daagse cursus NLP te gaan volgen. Omdat ik al een opleiding heb gevolgd dit jaar, heb ik met mijn leidinggevende afgesproken dat ik twee dagen van mijn PLB-uren investeer. De andere twee investeert mijn werkgever.

 • Claire

  Mijn kwaliteiten versterken door een coachtraject
  Claire (starter)
  > Lees hier

  Claire

  Mijn kwaliteiten versterken door een coachtraject
  Claire (starter)


  Ik ben goed in mijn werk en ik vind het heel belangrijk dat we ons werk goed doen. Soms maken werksituaties me onzeker, omdat ik dan afhankelijk ben van anderen. Het lijkt dan alsof ik de controle kwijtraak. Het belemmert mij en het staat mijn plezier in het werk soms in de weg. Vanuit mijn werk volgde ik hiervoor een opleiding 'persoonlijke effectiviteit'. Daarnaast zette ik mijn PLB-uren in voor het volgen van vijf extra coachgesprekken. Ik merk na vier gesprekken al dat ik relaxter ben, mezelf beter leer kennen en weer meer plezier krijg in mijn werk.

 • Marijke

  Mijn ambities en mijn carriereperspectief
  Marijke (spitsuur)
  > Lees hier

  Marijke

  Mijn ambities en mijn carriereperspectief
  Marijke (spitsuur)


  Mijn motto is: Ik wil verder, want ik kan meer! Zo werkte ik al diverse keren als werkgroeplid aan verbetertrajecten. Daardoor ontdekte ik andere kwaliteiten bij mezelf en dat inspireert. Ik wil me daarom verder bekwamen in projectmanagement. Ik ben nu met mijn leidinggevende overeen gekomen dat we allebei de helft van de uren inzetten. Over twee maanden start ik met de opleiding ' Projectmanagement en leiderschap'. Het uiteindelijke doel is een leidinggevende positie verwerven binnen of buiten het ziekenhuis.

 • Abiba

  Mijn kwaliteiten overdragen aan mijn collega
  Abiba (senior)
  > Lees hier

  Abiba

  Mijn kwaliteiten overdragen aan mijn collega
  Abiba (senior)


  Na 30 jaar werken in de zorg, heb ik veel werkervaring. Ik vind het leuk om met deze ervaringen mijn jongere collega's verder te helpen. Ik wil mijn kennis delen en zorgen dat het niet verdwijnt als ik afscheid neem. Daarom wil ik graag mijn 'jonge' collega's gaan coachen. Mijn leidinggevende stimuleert mij hierin en bood me een opleiding aan. Vanwege een uitgebreidere variant, gebruik ik een gedeelte van mijn PLB- uren hiervoor. Ik kijk er echt naar uit weer eens iets nieuws te leren en zo nog een 'schwung' aan mijn loopbaan te geven.


Mijn balans

Mensen hechten veel waarde aan een goede balans tussen werk en privé en de mogelijkheid hun tijd zelf in te kunnen delen. Mensen in balans zijn vitaler, gelukkiger thuis en op het werk. Balans is een voortdurend en dynamisch proces en verschilt van persoon tot persoon, afhankelijk van de situatie, persoonlijke voorkeuren, persoonlijke overtuigingen en of levensfase. Balans vinden in het leven gaat vaak over het maken van keuzes. Voor het vinden van balans bestaat geen eenduidige weg, je moet het zelf ontdekken, maar kunt er wel bij geholpen worden.
 • Loraine

  Mijn spitsuurfase
  Loraine (spitsuur)
  > Lees hier

  Loraine

  Mijn spitsuurfase
  Loraine (spitsuur)


  We hebben drie kinderen, mijn werk is belangrijk en uitdagend voor me en mijn man heeft een drukke baan met veel verantwoordelijkheid. Mijn vriendinnen heb ik al lang niet meer gezien. Ik merk nu wel dat we eigenlijk te weinig leuke dingen doen de laatste tijd. We vliegen van dagverblijf naar werk, doen de boodschappen, sjezen weer naar huis, gaan naar verplichte familiebezoekjes en vallen s' avonds doodmoe in slaap. Onlangs betrapte ik me er op dat ik tegen een buurvrouw bij de supermarkt riep; 'druk, druk, druk', toen ze informeerde naar hoe het met me gaat. Ik heb er een hekel aan als anderen dat roepen en nu doe ik het zelf. Als ik zo mijn leven eens naloop, bekruipt me het gevoel dat ik toch iets niet goed doe of dat mijn man en ik samen iets niet goed doen. Misschien moet ik overwegen af en toe eens een middagje vrij te nemen. Al is het maar om even te gaan sporten of naar de kapper te gaan. Even tijd voor mezelf!

 • David

  Mijn balans is zoek
  David (stabilisatiefase)
  > Lees hier

  David

  Mijn balans is zoek
  David (stabilisatiefase)


  Onlangs hadden we in het ziekenhuis een workshop mindfulness. Daar ging ik uit nieuwsgierigheid naar toe. Heel gek, maar het kwartje viel meteen. Ik ontdekte dat mijn balans zoek is. Ik ontdekte ook dat ik er al bijna helemaal aan gewend was door steeds maar door te gaan en de ervaren stress niet serieus te nemen. Ik heb met mijn leidinggevende afgesproken dat ik mijn PLB-uren ga gebruiken voor een cursus mindfulness en een coach ga zoeken. Ik wil het echt anders gaan doen.


Mijn zorgtaken

Als verpleegkundige heb je dagelijks te maken met verschillende aspecten van onze levenscyclus: geboorte, opgroeiende kinderen, chronische zieke mensen, gehandicapten, mensen die herstellen van een ziekte, ouderen en mensen die overlijden. Maar ook in ons privéleven krijgen we met al deze aspecten van het leven te maken. De inzet van PLB-uren kan ruimte geven om met meer vrijheid en autonomie keuzes te maken om op eigen wijze zorgtaken voor naasten in te richten of om bijvoorbeeld je bevallings- of ouderschapsverlof tijdelijk uit te breiden.
 • Meryem

  Mijn afscheid
  Meryem (stabilisatiefase)
  > Lees hier

  Meryem

  Mijn afscheid
  Meryem (stabilisatiefase)


  Ik ga bijna jaarlijks naar mijn ouders in Turkije en hecht veel waarde aan de Turkse tradities, zeker als het om mijn ouders gaat. Mijn vader is al geruime tijd ziek en we bereiden ons voor op een naderend afscheid. Ik maakte me zorgen over hoe ik mijn moeder hierbij op afstand kon ondersteunen. Ze heeft hulp nodig bij de ceremonies die we gaan houden. En nu heb ik bedacht dat ik daar mijn PLB-uren voor ga benutten, aanvullend op de verlofregelingen in de CAO. Het voelt als een opluchting dat ik mijn moeder kan steunen en dat ik op mijn manier afscheid kan nemen van mijn vader als het zover is.

 • Fred

  Kwaliteit van leven voor mijn zoon en mijzelf
  Fred (stabilisatiefase)
  > Lees hier

  Fred

  Kwaliteit van leven voor mijn zoon en mijzelf
  Fred (stabilisatiefase)


  Ik werk al vijftien jaar met heel veel plezier in de zorg. Mijn vrouw heeft een nieuwe baan als juriste en zij wil zich daar nu goed op inwerken. Onze zoon van 12 heeft een handicap en daardoor veel zorg nodig. Onze mantelzorgtaken hebben we altijd samen goed kunnen opvangen met deeltijdwerk. Nu mijn vrouw de komende maanden meer gaat werken, ga ik tijdelijk minder werken om voor onze zoon te zorgen. Daarvoor zet ik mijn PLB-uren in. Omdat we allebei werken, is dit financieel haalbaar voor ons. Ik kijk er echt naar uit om nu een periode extra tijd met mijn zoon op te trekken. Voor mij is dat kwaliteit van leven!